AdamS_KOoX

a)W starej książce kucharskiej znalazłem przepis na placek z masą orzechową. Ile funtów ważą wszystkie produkty potrzebne do przygotowania tego placka? b)Jeden funt to około 400g .Czego potrzeba więc do zrobienia tego placka : mąki czy cukru o ile dag więcej c) ile kilogramów ważą wszystkie potrzebne produkty Weź: dwie trzecie- funta przesianej mąki jedna czwarta -funta cukru dwie piąte-funta wiejskiego masła cały funt masy orzechowej cztery dziewiąte - funta naj. konfitur trzy żułtka ,ale nie mniej niż jedna dwuudziesta funta

+0 pkt.
Odpowiedz

1 answer

about 15 years ago

dwie trzecie- funta przesianej mąki-2/3*400=ok 267 g jedna czwarta -funta cukru=1/4*400g=100g dwie piąte-funta wiejskiego masła-2/5*400g=160g cały funt masy orzechowej-400g cztery dziewiąte - funta naj. konfitur-4/9*400=ok 156 g 1/20 *400=20g zoltek trzy żułtka ,ale nie mniej niż jedna dwuudziesta a) trzeba wszystko dodac funtach=wspolny mianownik 60 b)maki o praiw 167 g wiecej c) trzeba wszystko dadac w gramach i zamienic na kg

weroniczka2323

Expert Odpowiedzi: 817 0 people got help

Najnowsze pytania w kategorii Matematyka

Ładuj więcej