Potrzebujesz pomocy?

Zadaj pytanie
Biologia about 3 years ago

Zad 1. Wspólna cechą wszystkich systemów klasyfikacyjnych jest grupowanie organizmóww hierarchiczny układ jednostek taksonomicznych. a) Jeżeli dwa organizmy należą do rządu gryzonie to należą do A. wspólnego rodzaju B. wspólnej rodziny C. wspólnej gromadzie D. wspólnego gatunku B) Wymień najwyższe rangą grupy w systemie klasyfikacyjnym Roberta Whittakera Zad 2. Bakterie chemosyntezujace należą do grypy monofiletycznej, ponieważ : A. Występują w podobnych środowiskach. B. Wywodzą się od różnych przodków, ale w ten sam sposób się odżywiają. C. Wywodzą się od jednego przodka i obejmują wszystkich jego potomków. D. Wywodzą się od różnych przodków i obejmują bardzo daleko spokrewnione z pozostałymi bakteriami sinice. Zad 4. Oceń prawdziwość poniższych informacji dotyczących wirusa Odry Zaznacz prawda jeśli zdanie jest prawdziwe lub fałsz jeśli jest fałszywe. 1. Jako materiał genetyczny to DNA i RNA 2. Podczas ataku na organizm żywiciela wstrzykuje do jego komórki kwas nukleinowy i pozostawiają kapsyd na zewnątrz. 3. Nie ma organelli komórkowych. 4. Stanowi nukleinową cząstkę zakaźną. Zad 5. Różnice w budowie obu typów ściany polegają na: A. Grubości warstwy peptydoglikanowej. B. Dodatku włókien celulozowych. C. Występowaniu dodatkowej błony zewnętrznej. D. Obecności podwójnej błony białkowo-lipidowej. E. Obecności kwasów tejchojowych. Zad 6. Poniżej wymieniono przykłady procesów przeprowadzanych przez organizmy. I. Oddychanie tlenowe II. Chemosynteza. III . Asymilacja azotu. IV. Rozkład substancji organicznych. Wskaż procesy zachodzące zarówno u bakterii i grzybów : A. Tylko I i IV. B. Tylko I i II C. Tylko II i III D. I, II, III, IV Zad 7. Określ które z przedstawionych sposobów postępowania są skuteczne w zapobieganiu zarażeniu się toksoplazmozą. 1.Przestrzeganie higieny podczas przyrządzania posiłków. TAK/NIE 2. Niespożywanie potraw z surowych warzyw TAK/NIE. 3. Ochrona potraw przed dostępem much i innych owadów TAK/NIE . 4. Gotowanie mięsa i innych potraw co najmniej 10 min w temp. 60 stopni. TAK/NIE

+10 pkt.
Odpowiedz

Ładuj więcej